Start   Om oss   Nyheter   Maine Coon   Katterna   Kattungar   Utställning   Galleri   Länkar   Gästbok        [ENGLISH]

historia rasstandard färger temperament

U t s e e n d e
 

Rasen utvecklades i nordöstra USA, det hårda klimatet i den här regionen resulterade i en katt som anpassades till de hårda livsbetingelserna i området, där bara de största, starkaste jägarna överlevde. Jägarursprunget har gett Maine Coonen dess utseendemässiga karaktärsdrag i form av kraftiga käkar med stort nosparti som ger ett fyrkantigt intryck, samt med stora ögon och öron för att kunna se och höra byten bättre.

Maine Coonens päls är silkeslen, halvlånghårig och tovar sig sällan. De ska gärna ha krage, pälsen är längre under magen och runt bakbenen för att skydda mot kyla och väta. Den är kortare på huvudet, skuldror och ben för att undvika onödiga tovor.

Även öronen är välpälsade, ofta med tofsar, de sitter högt på huvudet.

Tassarna är stora, runda & välpälsade vilket fungerar som snöskor för att inte sjunka ner i snön.

Svansen som är lång och yvig kan katten lägga svepa om sig vid kyliga nätter.

Nosen är relativt lång med kraftig haka som ger ett fyrkantigt intryck.

Maine Coonen är en stor katt som inte är färdigväxt förrän i femårsåldern. Honorna kan väga runt 4-6 kg och hanarna ca 6-9kg,
i enstaka fall ännu mer. Lägger man sedan till deras päls till dessa vikter så har man en katt som ser mycket kraftig och stor ut.

Maine Coonen ska ge ett välproportionerligt rektangulärt intryck.

Maine Coonen kan ha nästan alla färger men siamesmaskat, choklad och lila är inte godkända färger.